6 beste mastering-plug-ins aller tijden — Pro Audio Files

Artikel Inhoud

Plugins hebben geleidelijk hun weg gevonden naar de workflow van de mastering engineer. Terwijl hardware-equalizers, compressoren, exciters, high-end converters en zelfs analoge tape tools blijven binnen het arsenaal van de ME, is de software de afgelopen decennia enorm verbeterd. Volledig in the box masteren kan nog steeds professionele resultaten opleveren.

Dit wil niet zeggen dat men kan beweren een mastering engineer te zijn na simpelweg een paar plug-in packs te hebben gekocht. Er zijn nog steeds veel vaardigheden die mastering-ingenieurs bezitten die verder gaan dan het verwerken van een stereomix om voller, helderder en luider te klinken. Door de geschiedenis heen hebben ME’s zich aangepast aan technologische veranderingen en hebben ze muziek geleverd die is geoptimaliseerd voor vinyl, 8-track, cassette, cd en nu voor streaming. Met Ruimtelijke audio van Apple optie beschikbaar als onderdeel van hun muziekstreamingservice, zullen ME’s hun processen blijven aanpassen om masters te creëren die zijn geoptimaliseerd voor een steeds evoluerend en complex luisterformaat.

Dat gezegd hebbende, er is momenteel een overvloed aan tools beschikbaar als je primaire doel is om simpelweg de sonics van je opnamen te verbeteren voordat je ze uploadt voor streaming en/of distributie via compact disc, vinyl, enz. Deze plug-ins kunnen worden gebruikt om het timbre en dynamiek van uw muziek naar professionele standaarden.

Hier zijn mijn favoriete mastering-plug-ins aller tijden, en hoe ik ze heb gebruikt bij het finaliseren van mixen voor distributie.

Oorspronkelijk ontworpen om de geluidskwaliteit van .mp3-bestanden te verbeteren, debuteerde Ozone in 2001 en werd gemaakt voor gebruik binnen DirectX of Winamp. iZotope voelde de behoefte aan mastering-grade tools die zouden functioneren binnen een DAW, en werkte Ozone snel bij met multiband-dynamiek, meettools en enkele robuuste presets die nieuwe gebruikers hielpen zich aan te passen aan dit nieuwe soort mastering-workflow.

Ozone 3 ingebouwde modules zoals nauwkeurige paragraaf-EQ’s, multiband stereo imaging, dithering en een transparant klinkende mastering limiter (ook bekend als de IRC Maximizer). Ozon 4 en 5 hebben mid-side processing en een harmonische exciter toegevoegd.

Tijdens de luidheidsoorlogen in het midden van de jaren 2000, nam iZotope meerdere IRC-modi op in de Maximizer, waardoor mastering-ingenieurs Ozone konden afstemmen op het programmamateriaal. Dit zorgde voor meer transparante masters, zelfs bij luide volumes. Ozone 8 heeft een van mijn favoriete tools overgenomen, de toonbalansregeling, die ongelooflijk nuttige visuele feedback biedt. Het introduceerde ook de spectrale vormer, waarmee ME’s probleemfrequenties kunnen vinden en oplossen.

Ten slotte, uitgebracht in 2019, beschikt Ozone 9 over een bijgewerkte Master Assistant-functie, die een geïnformeerd startpunt biedt voor uw masters op basis van een referentie of andere door de gebruiker gedefinieerde parameters. Met Master Rebalance kunt u mixbalansproblemen oplossen zonder toegang tot de originele stelen, en de Low End Focus-functie definieert uw low-end met minimaal werk.

Zoals je kunt zien, is Ozone bij elke iteratie verbeterd en ik merk dat ik het vaker wel dan niet gebruik wanneer ik een strikt digitale mastering-workflow gebruik. Van tonale beeldhouwing tot stereobeeldvorming, tot het toevoegen van harmonische kleuring in analoge stijl en zelfs voor de laatste beperkende taken, Ozone is wat het beweert te zijn: een alles-in-één mastering-oplossing.

Terwijl ik het over iZotope heb, moet ik nog twee van hun tools noemen die regelmatig worden gebruikt bij het beheersen. Inzicht 2, de intelligente meetplug-in met modules voor luidheid, niveaus, geluidsveld en spectrogram, is een essentieel hulpmiddel geworden voor het geven van visuele feedback over mijn meesters. Ik gebruik Insight 2 om korte termijn, geïntegreerde en tijdelijke luidheid te meten, en om monofase compatibiliteitsproblemen te diagnosticeren.

Bovendien, hoewel vaker gebruikt voor postproductiegerelateerde taken, iZotope RX 9 wordt regelmatig gebruikt voor ruisonderdrukking, de-clipping, om mondklikken te verwijderen en af ​​en toe voor de functie voor het opnieuw in evenwicht brengen van muziek, waarmee gebruikers de niveaus van drums, zang, bas en andere elementen kunnen verhogen of verlagen. Dat gezegd hebbende, zou ik over het algemeen liever hebben dat klanten mixen opnieuw leveren met bijgewerkte saldi dan ooit software zoals deze voor de taak te gebruiken.

iZotope blijft technologische grenzen verleggen en ontwikkelt software die muziekmakers helpt, ongeacht in welk stadium ze zich bevinden, of het nu gaat om productie, mixen of masteren.

Het was zeker niet de eerste plug-in voor digitale begrenzers, maar naar mijn mening is die van FabFilter de beste. Brickwall-limiting is een noodzakelijk onderdeel van mastering, en Pro-L 2 is een limiter die vol zit met handige functies, maar toch zo eenvoudig te gebruiken is.

De bijgewerkte Pro-L 2 is een verbetering van de originele Pro-L en beschikt over zeven verschillende algoritmen (transparant, pittig, dynamisch, allround, agressief, modern, bus en veilig) die programmamateriaal iets anders verwerken, waardoor gebruikers deze limiter minutieus kunnen aanpassen aan de dynamiek van hun materiaal. Het kan worden gepusht om competitieve luide resultaten te behalen, terwijl het toch transparant blijft en de integriteit van de mix behoudt, waardoor het mijn ultieme limiter is bij het masteren.

Sonics terzijde, de nette FabFilter Pro-L 2-gebruikersinterfacefuncties echte piekniveaumeters en luidheidsmeting met ondersteuning voor de EBU R128, ITU-R BS.1770-4 en ATSC A/85 standaarden. De real-time niveauweergave biedt de nodige informatie die u nodig hebt om kwaliteitsmeesters te leveren in overeenstemming met de behoeften van uw klant. Naarmate ruimtelijke audio vaker voorkomt, maakt het feit dat Pro-L 2 de formaten Dolby Atmos 7.0.2 en 7.1.2 ondersteunt, het moeilijk om de FabFilter-begrenzer als de beste op de markt te betwisten.

FabFilter PRO-L-2

Gebaseerd op de monsterlijke met buizen gevulde hardware-eenheid die momenteel voor meer dan $ 6.200 wordt verkocht, heeft deze emulatie van Universal Audio nu al bijna tien jaar zijn weg naar mijn meesters gevonden. The Massive Passive is wat ik een “muzikale” equalizer zou noemen, die bijna altijd het beste van het programmamateriaal naar boven haalt. De low-end heeft mojo, de midrange introduceert bite zonder hard te worden en de high-end is zijdeachtig en helder.

Ondanks zijn complex ogende voorplaat, bestrijkt de dubbele vierbands Massive Passive alle sonische gebieden die nodig zijn voor zelfs de meest veeleisende mastering-klussen. Het is een kabel met zowel brede slagverzoeting (tot 27 kHz) als nauwkeurige EQ-taken dankzij de 11 selecteerbare frequenties per band. De laag- en hoogdoorlaatfilters zijn transparant en u kunt de twee kanalen ontkoppelen in het geval er frequentie-gebaseerde verschillen tussen de twee kanalen zijn.

Het in Chino, Californië gevestigde Manley Labs, makers van enkele van de allerbeste op buizen gebaseerde audiohardware, heeft deze plug-in officieel gelicentieerd en goedgekeurd, dus je kunt er zeker van zijn dat het kan worden gebruikt om je klanken elegant vorm te geven tijdens het masteren.

UAD Manley Massief Passief

Pro-Q 3 benadert het egalisatieproces met dezelfde sonische transparantie en precisie als de andere FabFilter-plug-ins, die ik niet genoeg kan aanbevelen voor zowel muziek- als postproductietaken. Hoewel de Pro-Q 3 niet zo lief en levendig klinkt als zoiets als de Massive Passive, maakt hij dit meer dan goed met nauwkeurigheid en veelzijdigheid.

Pro-Q 3 zit boordevol functies, waaronder lineaire fase, natuurlijke fase, dynamische EQ-modi, mid-side verwerking, een handige solo-functie voor het opsporen van specifieke frequenties, een aanpasbare spectrumanalysator en nog veel meer.

ADVERTENTIE

In de praktijk zal ik de dynamische EQ-modus op Pro-Q 3 gebruiken voor het subtiel temmen van hardheid in zang, cimbalen en gitaren, evenals voor het opruimen van overmatige boxiness of boominess lager in het frequentiespectrum. Ik zal ook profiteren van de mid-side mogelijkheden om een ​​helderder stereobeeld te vormen.

Fabfilter Pro Q3

Als een lange tijd gebruiker van de UAD/Brainworx Shadow Hills Mastering Compressor, was ik verheugd om deze update te zien, die beschikbaar is via Plugin Alliance. Het visitekaartje van de SHMC zijn afzonderlijke optische en discrete compressiesecties voor tweetrapscompressietechnieken.

Vintage King bracht de klasse A-hardware uit in 2012, waardoor de productie werd beperkt tot slechts 50 eenheden.

De VCA-sectie is krachtiger dan de klasse A. Brainworx heeft nog meer functies toegevoegd aan de emulatie van de reeds alom gevierde hardwareversie. Deze bijgewerkte compressor, ook wel de “rode” versie genoemd, is krachtiger, sneller en veelzijdiger dan zijn “groene” voorganger.

Voor extra harmonisch potentieel heeft de SHMC schakelbare uitgangstransformatoren. Nikkel voegt een zuivere schittering aan de bovenkant toe, ijzer voegt een subtiel karakter toe in het middenbereik en staal voegt extra harmonische vervorming toe.

Extra functies met dank aan Brainworx zijn onder meer headroom-controle, mid-side processing, mono-maker, stereo width, parallel mix, sidechain-filter, externe sidechain en een schaalbare gebruikersinterface.

Alles bij elkaar genomen is de SHMC Class A de meest veelzijdige plug-in-compressor op de markt, in staat tot vrijwel alles, van het subtiele temmen van dynamiek tot expressieve en kleurrijke verbetering van punch en timbre.

Plugin Alliance Brainworx Shadow Hills Mastering Compressor Klasse A

Hoe belangrijk de bovengenoemde plug-ins ook zijn voor mijn masteringproces, geen van hen kan bepaalde taken aan die deze gespecialiseerde mastering DAW en plug-insset van HOFA aankan. CD-Burn.DDP.Master PRO kan:

  • Brand Red Book audio-cd’s
  • Audio-cd’s importeren
  • DDP-afbeeldingen maken
  • Meester voor vinyl
  • VST3- en AU-plug-ins van derden invoegen
  • Dither
  • Voer metadata in en exporteer audio met metadata
  • Aanpasbare PQ-bladen maken

Naast de bovengenoemde functies wordt CD-Burn.DDP.Master PRO geleverd met een indrukwekkende verzameling plug-ins, waaronder een analysator, de-esser, EQ, compressor, limiter en reverb. Mastering gaat veel verder dan alleen het verwerken van een stereomix, en ik geloof dat deze software van HOFA een geweldige investering is voor iedereen die geïnteresseerd is in mastering op professioneel niveau.

HOFA CD Brand DDP Master

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Bassified.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart