7 tips voor transparante stemafstemming — Pro Audio Files

Artikel Inhoud

Je bent gewend om stemafstemming te horen – je oren verwacht het ook al. Nee, echt, zelfs als je iemand bent die een hekel heeft aan het “nep”- of “robotachtige” geluid van “Auto-Tune vocals”, is de kans groot dat je regelmatig heel veel stemmen hoort die zijn afgestemd, ervan uitgaande dat je naar muziek luistert die deze eeuw is gemaakt.

Laat me hier een stap terug doen – ik wil niet confronterend zijn! Dit gaat niet alleen over jij. Het publiek is over het algemeen gewend aan het horen van vocalen die zijn opgeschoond met enige toonhoogtecorrectie. Afstemmingssoftware is gewoon te veel gebruikt – tot het punt waarop het voor ons nu “normaal” klinkt. De geest is uit de fles en je krijgt hem er niet meer in.

Luister, stemafstemming is niet one-size-fits-all, en niemand dwingt je om het te gebruiken of om het te gebruiken op een manier die je niet leuk vindt. Hoewel de Auto-Tune van Antares een beetje lijkt op de Kleenex of Cokes van tuning-software is het verre van het enige spel in de stad. Welke tools je ook gebruikt voor het stemmen van stemmen, er zijn veel manieren om het te doen. Laten we eens kijken naar enkele van mijn favoriete tips voor het transparant stemmen van zang.

1. Zoek de toonsoort van het nummer uit

Deze eerste tip is vrij eenvoudig, maar het is een gemakkelijke stap om de stemafstemming te verbeteren die veel mensen over het hoofd lijken te zien. Wat je ook gebruikt om zang af te stemmen, ik garandeer je dat de software beter werkt als jij bent duidelijk op de toonsoort van de zangpartij.

Begin met de simpele dingen. Wat is de grondtoon? Is het lied majeur of mineur? Of misschien is het dichter bij een van de andere vijf modi? Zijn er voortekens (noten niet in de toonsoort) in het zanggedeelte? Zorg dat u hierover duidelijkheid krijgt voordat u begint met afstemmen. De meeste (zo niet alle) afstemmingssoftware zal u vragen om een ​​toets in te voeren. Zelfs als u de dingen liever ‘handmatig’ doet, kunt u de juiste keuzes maken door te begrijpen welke noten in de toonsoort en in de partij (niet altijd hetzelfde!)

Transparante stemming moet erop gericht zijn de intonatie van de zanger een kleine boost te geven. Ervoor zorgen dat het dat doet op een manier die natuurlijk en muzikaal klinkt, is de eerste stap om daar te komen.

2. Ga niet te hard

Als het je doel is om stemafstemming transparant te laten klinken, is de gemakkelijkste manier om dat te verknoeien door de toonhoogte te veel te corrigeren. Zelfs de beste zangers hebben een natuurlijke variatie in hun toonhoogte. Werkelijk! Luisteren naar opnames van geweldige vocalisten uit het analoge tijdperk kan dit echt naar huis brengen.

David Bowie – Helden (officiële video)

Je bent gewend om stemafstemming te horen – je oren verwachten het zelfs. Nee, echt, zelfs als je iemand bent die een hekel heeft aan het “nep”- of “robotachtige” geluid van “Auto-Tune vocals”, is de kans groot dat je regelmatig heel veel stemmen hoort die zijn afgestemd, ervan uitgaande dat je naar muziek luistert die deze eeuw is gemaakt. Laat mij

Ooit iemand horen zeggen: “David Bowie had echt enorm kunnen zijn als iemand zijn zang had verbeterd?” Ja ik ook niet. Kun je zijn stem in “Heroes” meer in harmonie laten klinken? Zeker – maar waarom?

Elke tuning-plug-in biedt een manier om de intensiteit ervan te regelen. Als een gestemde noot een volledig statische gebeurtenis is zonder natuurlijke wiebelen of drift, is dat een goed teken dat je te ver bent gegaan. Stem het af totdat je merkt dat je niet wordt afgeleid door problemen met de toonhoogte. Streef niet naar “perfectie” als je wilt dat de uitvoering menselijk klinkt.

3. Ga niet te snel

De intensiteit van de vocale afstemming is niet het enige waar je op moet letten. De snelheid kan een enorm effect hebben op hoe natuurlijk een stem klinkt.

Zangers glijden vaak in noten en verkennen ruimtes tussen toonhoogtes voordat ze op ‘in tune’-noten landen. Hoewel dit soms een teken kan zijn van een zanger die geen zelfvertrouwen heeft, kan het ook iets zijn dat een zanger opzettelijk doet. Een te snelle afstemming kan dit soort beweging in een vocale opname gladstrijken, waardoor het in de meest extreme gevallen robotachtig en gekwantiseerd klinkt. Als je een stem te snel afstemt, kan de stem op zijn minst in een soort “griezelige vallei” terechtkomen, waar de zanger elke noot lijkt te vinden net iets te gemakkelijk.

Tuningsoftware met meer “handmatige” bedieningselementen (Melodyne, Waves Tune, Flexpitch) geeft u de mogelijkheid om de snelheid te regelen waarmee de ene noot in de volgende glijdt. Meer “geautomatiseerde” tuning-plug-ins (Auto-Tune of Waves Tune Real-Time) hebben meer rechttoe rechtaan snelheidsregelingen.

Antares automatisch afstemmen

Het omcirkelde gedeelte toont bedieningselementen die zijn gekozen voor een meer ontspannen, natuurlijke stemstijl

Snel afstemmen is cruciaal voor het klassieke, gestileerde Auto-Tune-geluid, maar het is iets dat u moet vermijden als u wilt dat het afstemmen natuurlijk klinkt. Stel de snelheidsregeling van uw tuner net snel genoeg in, zodat de noten niet lang genoeg uit de toon vallen om merkbaar te zijn. Als overgangen van noten volledig “getrapt” zijn, zoals op een toetsinstrument, dan ben je te ver gegaan om nog transparant te zijn.

4. Laat sommige secties onafgestemd

Is dit de meest luie tip die mogelijk is? “De sleutel tot transparante vocale afstemming is, zoals, niet stemmen stemmen!” Maar serieus – probeer misschien, je weet wel, om de zang niet af te stemmen … als je ermee weg kunt komen.

Als ik Auto-Tune of een vergelijkbare plug-in gebruik om zang af te stemmen, bel ik het vaak in en voer ik een pas van die afstemming uit, nadat ik de niet-afgestemde take eerder heb opgeslagen. Van daaruit ga ik door en vind momenten waarop de afstemming voelt alsof het te veel of onnodig is, en sub terug in de originele stem. In sommige gevallen zijn het gewoon bepaalde momenten die moeten worden gestemd, en het nummer is beter gediend door de rest onaangeroerd te laten.

Maak een eerlijke beoordeling van het nummer, de vocale uitvoering en uw intentie voor de productie. Het kan zijn dat een meer natuurlijke levering intrinsieke waarde heeft die opweegt tegen een meer technisch “perfecte” vocale productie. Dit geldt meer voor stijlen waar authenticiteit belangrijk is, in vergelijking met stijlen die inherent verwerkt en onnatuurlijk aanvoelen. Zoek uit waar je track zich in dat spectrum bevindt en stippel van daaruit een koers uit.

5. Tune verdubbelt minder intens

7 tips voor transparante stemstemming

…nee, je bent vals!

Als ik twee vocale tracks heb en de ene duidelijk de “primaire” is (in plaats van twee even belangrijke vocale tracks), zal ik vaker wel dan niet de ene zwaarder afstemmen dan de andere. Welke ik agressiever afstem, hangt af van de specifieke kenmerken van de situatie. Soms is de meer natuurlijke zet om de lead echt op te ruimen, waardoor de secundaire vocal een beetje eigenzinniger is. Andere keren is het logischer om de hoofdrol een funky karakter te geven, terwijl de dubbel zwaar is afgestemd om te voorkomen dat het rommelig wordt.

Wat het proces ook is, het doel is uiteindelijk hetzelfde: de dubbele stem moet rauw en natuurlijk klinken, maar vrij van storende toonhoogteproblemen.

Deze truc werkt trouwens net zo goed met back-upzang, wanneer elke back-upzanglijn dubbel wordt gevolgd. Met dit soort vocale harmonieën is het ‘hoofd’-nummer altijd degene die ik grondiger zal afstemmen. Dat primaire spoor zorgt voor het vlees van het onderdeel, terwijl het dubbele ervoor zorgt dat het voller en levendiger aanvoelt.

6. Ken de sterke punten en beperkingen van uw tuning-plug-ins

Ik ben hier niet om de relatieve verdiensten van de ene tuning-plug-in boven de andere te bespreken. Ik gebruik er persoonlijk een paar, afhankelijk van de situatie. Zweer je bij Auto-Tune? Super goed. Denk je dat Melodyne de beste is? Hou ervan. Golven afstemmen? Flexplaats? Revoicen? Ja, ja en ja. Doe wat voor jou werkt.

ADVERTENTIE

Elke afstemmingssoftware heeft de mogelijkheid om sommige dingen min of meer “automatisch” te doen. Bij sommige kunt u de toonhoogte en afstemming van een stem handmatig regelen. De meeste zullen meer in de ene of de andere richting leunen, terwijl ze nog steeds tijdelijke oplossingen bieden waarmee u alles kunt doen.

Het punt is, wat je ook gebruikt, begrijp wat je er wel en niet mee kunt doen. Heb je een zangpartij die tussen toetsen beweegt of veel chromatische tonen heeft? Het zal moeilijk zijn om een ​​plug-in zoals Auto-Tune op een natuurlijke manier te laten werken zonder een beetje extra inspanning van jouw kant. Moet u snel een basisafstemming uitvoeren op een vocale opname? Misschien vindt u Melodyne een beetje meer wrijving dan het resultaat waard is.

Een tuning-plug-in niet dwingen om te hard te werken buiten waar het in uitblinkt, is een gemakkelijke manier om een ​​natuurlijker resultaat te krijgen. Geen van hen alleen is perfect, wat me bij mijn volgende punt brengt…

7. Combineer een paar verschillende soorten afstemmingssoftware

Je moet allebei een schroevendraaier hebben en een hamer. Waarom? Doen schroeven en spijkers in wezen niet hetzelfde? Ik denk… maar probeer elk project met de een of de ander te doen en je zult snel beseffen waarom dat een stom idee is.

Hier geldt hetzelfde principe. Soms kan ik instellingen op Auto-Tune inbellen en 90% van de weg daarheen krijgen. Maar die laatste 10%? Het klinkt ofwel over-tuned en robotachtig of het klinkt koppig pitchy. Dan zal ik Melodyne tevoorschijn halen om de rest te verfijnen. De workflow is langzamer en het heeft zijn eigen, verschillende reeks artefacten, maar tussen de twee kan ik meestal een resultaat krijgen waar ik blij mee ben.

Er zijn natuurlijk andere opties, maar ze hebben de neiging om over het algemeen in het ene of het andere kamp te vallen in termen van hoe ze functioneren – hoewel ik hier een schreeuw zal geven aan Synchro Arts Revoice Pro om echt iets nieuws op tafel te zetten! Wat je voorkeuren ook zijn of wat je budget ook toelaat, ik denk dat het de moeite waard is om één tuning-plug-in te hebben die uitblinkt in het corrigeren van een heel onderdeel met een paar draaiknoppen en een andere waarmee je dingen met de hand kunt afstemmen.

Logische gebruikers zullen merken dat Flex Pitch min of meer als Melodyne werkt. Waves Tune Real-Time biedt een Auto-Tune-achtige optie die je een stuk minder terugvalt. De originele Waves Tune is een andere in het Melodyne-kamp, ​​​​voor degenen die de score bijhouden.

Ik weet het, ik zeg je eigenlijk dat je hier plug-ins moet kopen, wat ik over het algemeen niet graag doe. Maar als je vocale afstemming goed wilt doen, is het echt een gebied waar het hebben van een gevarieerde toolkit de moeite waard is. En voor wat het waard is, er is ten minste één gratis optie buiten.

Ja, je hebt zowel een schroevendraaier als een hamer nodig. Koop ze allebei – u zult er geen spijt van krijgen.

Conclusie

Of het nu gaat om het aanpassen van de bandsnelheid om de toets comfortabeler te maken voor een zanger of om het samenstellen van een stem uit een paar takes, er zijn manieren geweest om een ​​betere vocale uitvoering in de studio te “bedriegen” sinds de begindagen van de opnames. Tuning-software is gewoon de nieuwste en beste. Niet willen dat een stem uiteindelijk klinkt als Cher, is geen geldig excuus meer om stemafstemming te vermijden. De tools tot uw beschikking zijn flexibel; de opties worden alleen beperkt door uw verbeeldingskracht.

Ik was fel gekant tegen stemafstemming toen ik voor het eerst professioneel begon met engineering, maar uiteindelijk bevond ik me in een situatie waarin ik het niet kon vermijden. Als ik nu zang stem, doe ik dat op mijn voorwaarden, en ik kan nog steeds resultaten behalen waar klanten blij van worden. Met de juiste aanpak hoeft u geen compromissen te sluiten.

Danny Echevarria

Danny Echevarria is een producer en geluidstechnicus, geboren, getogen en gevestigd in Los Angeles. Wanneer hij zijn mixen niet aanscherpt of een viool zaagt op de honky tonk-podia van het grotere LA-gebied, jaagt hij de altijd ongrijpbare frisse berglucht na. Neem contact op met dandestiny.com.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Bassified.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart